Vad kostar bin? Hur mycket kostar en Bikupa? Köpa bidrottning.

Köpa ett bisamhälle – så här mycket kostar bin

Vad kostar ett bisamhälle?

Skall man börja med biodling från ”scratch” så är det en del saker man behöver. Det kan kännas lite kostsamt i början men mycket av det man köper varar länge. Här har jag gjort en lista med ungefärliga priser på olika saker som man både behöver (och inte behöver) när man skall dra igång.

Det mesta finns att köpa i butiker för biodling. Av smittorisk-skäl så bör du undvika att låna utrustning från andra biodlare. Skaffa hellre egna nya redskap och verktyg. En del saker behöver man oftast inte skaffa direkt men en del är såklart nödvändiga.

Ett bra tips är att gå med i din lokala biförening. Där finns oftast en mycket stor samlad kunskap och erfarenhet. Där finns även biodlare som kanske vill sälja samhällen eller drottningar. Vad behövs då och vad kostar det? Vi börjar med det som har med själva bisamhället att göra.

Vad kostar bin?

När man skall börja med biodling är det vanligast att man köper en så kallad avläggare på 10 ramar. Lämplig period är april eller tidig maj innan ”säsongen” dragit igång då det också är tillräckligt varmt för att kunna öppna kuporna.

En avläggare köper man från en biodlare som har valt att dela på ett av sina samhällen – kanske för att det inte skall bli för stort och svärma. En avläggare skall vara ”övervintrings-duglig” och innehålla minst 10 ramar varav 5-7 med yngel, en del matramar samt bin och en drottning. Ett bisamhälle på 10 ramar brukar kosta runt 2 000 – 2 500 kr.

Eva reder ut skillnaden mellan att köpa ett bisamhälle och en avläggare i avsnitt #26 av Biodlartips podcast

Bisamhälle på 10 ramar: ca. 2 000 – 2 500 kr


Köpa en bidrottning

I avsnitt #10 av Biodlartips Podcast kan du höra om att köpa en Bidrottning.

Man vill ju ha friska starka och ”snälla” bin. Chansen till detta ökar i de flesta fall om man köper en parad drottning av en kunnig drottningodlare. Det går fint att odla drottningar själv men kräver en del kunskap och erfarenhet.

I de fall man behöver en ny bidrottning så kan bisamhället under rätt omständigheter själva ta fram en drottning. Bra att tänka på är då att tar det minst en månad innan den kan börja lägga ägg. Då har en ganska stor del av den svenska sommaren passerat och det blir svårt att få någon honungsskörd.

Ett vanligt pris för en parad bidrottning är någonstans mellan 350 och 500 kr.

Bidrottning: ca. 350 – 500 kr

I avsnitt #14 så köper jag en drottning av Stefan.


Köpa bikupa

Roliga historier har berättats om när en biodlare skall leverera sin avläggare med tio ramar och mottagaren inte skaffat något att frakta dem i. Då är det lite svårt att ta emot. Det kan vara bra att skaffa en kupa i god tid. Man vet aldrig när det blir tillfälle att köpa eller ta emot ett samhälle. Och ibland kan det bli lite bråttom.

Behöver någon ”bli av med” en svärm så kan det vara ett bra tillfälle få ett samhälle. Då finns det även en färdig drottning med i den. Skaffa därför en kupa i god tid så att allt finns klart för att ta emot ett samhälle när det finns tillgängligt.

En bikupa finns i många olika modeller. Träkupor och frigolit-modeller. Vanligast i dag är att man har stapelkupor utan en ytterkupa som mest tjänar som dekoration. Vackra men inte nödvändiga.

Kupan består av (oftast) 3-5 likadana lådor, en botten, ett tak och några mellanskivor som spärrgaller eller täckbrädor.

  • Lådorna bina samlar honung i kallas ”skattlådor”.
  • Lådorna bina har yngel i kallas ”yngelrum”.

För att starta behövs som ett minimum två helst tre lådor med tio ramar i varje. Även om du får tio ramar när du köper så behövs snart fler. Spärrgaller och lite andra tillbehör finns oftast som ett startpaket hos de flesta handlare. Det brukar landa på drygt två tusen, kanske lite mer beroende på vilken kupmodell du väljer.

Bikupa med ramar och tillbehör: ca. 2 000 – 3 000 kr


Vaxkakor

Börjar du från noll så behöver du köpa vaxkakor i rätt storlek till dina ramar. Läs mer om att köpa vaxkakor här


Skyddsdräkt /Bidräkt

En bra bidräkt är ett måste. Bin kan ha mycket olika temperament som kan ändras från en säsong till en annan. De finns gånger då man kan göra mycket i kupan utan något som helst skydd. Andra gånger hjälper knappt dräkten om de är riktigt ilskna.

Själv gillar jag den traditionella med ett vitt brätte som håller bina en bit från ansiktet.

Med större erfarenhet så kan man möjligen ha en enkel dräkt som bara täcker överdelen av kroppen men den vanligaste typen är en overall-modell med hatt och brätte. Det finns olika modeller för huvudet som en typ av huva. Själv gillar jag den traditionella med ett vitt brätte som håller bina en bit från ansiktet.

Är man nybörjare och skall starta sin biodlarkarriär så kan det vara bra att kap ett ”startpaket” även här. Det är vanligt att butiker erbjuder dräkt, handskar, kupkniv och en rökpust till ett ganska bra pris. Jag har för mig att jag betalade ca 1000 kr för alltihop.

Biodlardräkt, handskar, kupkniv, borste och rökpust: ca 1000 kr


Kupkniv

Alltså, man måste ju inte köpa allt direkt men en bikniv är faktisk väldigt smart och billig. Den ser ut som ett tunt stämjärn utan handtag och som en böjd färgskrapa i den andra änden.

Jag har sett en del som använder en vanlig morakniv. Detta går säkert fint men bikniven har en del speciella finesser när det gäller att få loss ramar från varandra eller skrapa rent kanter från vax och honungsrester.

Det är också lite extra roligt med ett verktyg som bara (vad jag vet) är till för just biodling. Det samma gäller kanske ännu mer nästa rykande sak.

Kupkniv: 75 kr


Rökpust

Det finns flera sätt att få bina att hålla sig lugna. Egentligen spelar det inte så stor roll om de är lite irriterade och flyger runt när du jobbar i kupan så länge man har dräkten på sig. Jag fick tips om att använda en blomspruta för att med en lätt vatten dimma lugna bina. Detta funkar men de landar på stället och sitter ”i vägen” när man jobbar.

Det fina med en rökpust är egentligen att bina reagerar på röken och kryper in på ramarna. Detta gör att man inte råkar mosa några bin i hanteringen när man tex lyfter på och av lådor. Vanligt är annars att de ”väller” upp så fort man öppnar locket på kupan. Ett par försiktiga puffar gör susen och de kryper snällt ner bland ramarna i säkerhet.

Det finns såklart massor av modeller men en rökpust finns under 500 lappen. Ett tips är att inte köpa en för liten De är svåra att få ”drag i” och slocknar fort. Har du flera kupor så är det krångligt att behöva tända om pusten hela tiden. Då måste man ibland ta av sig handskarna. Då är det skönt att ha en modell som håller igång ett tag.

Rökpust: 300-500  kr


Honungsslunga – vad kostar en sådan egentligen?

Ok, det här är något som man kanske vill ha en egen. Det finns både handvevade och modeller med motor. Finast är de som är ”självvändande” då slipper man ta ut ramarna och vända dem efter halva tiden – detta sköter maskinen själv. Ett nog så kladdigt jobb att slippa.

Honungsslungor finns i väldigt olika prisklasser. Från handvevade för ett par tusenlappar till helautomatiska som kan kosta upp till 30 000 kr (!).

Har du tur så har din biodlarförening en slunga och framför allt ett slungrum. Då kommer du undan enkelt. För när det är dags att slunga honungen så krävs det en del plats. Och för att det skall fungera behöver rummet man står i vara både torrt och varmt.
Honungsslunga: från 2 000 – 30 000 kr

Avsnitt #2 av Biodlartips Podcast handlar om slungning. 

Liknande innehåll