Vad kostar bin? Hur mycket kostar en Bikupa? Köpa bidrottning.

Köpa ett bisamhälle – så här mycket kostar bin

Vad kostar ett bisamhälle?

Skall man börja med biodling från “scratch” så är det en del saker man behöver. Det kan kännas lite kostsamt i början. Här har jag gjort en lista över ungefärliga priser på olika saker som man både behöver och inte behöver när man skall dra igång.

Det mesta finns att köpa i butiker för biodling men en del saker är bättre att låna från någon biodlare du känner. En del saker behöver man oftast inte skaffa alls men en del är såklart nödvändiga.

Ett bra tips är att gå med i din lokala biförening. Där finns en del utrustning som man kan låna. Där finns även biodlare som kanske vill sälja samhällen, drottningar eller utrustning till dig. Vad behövs då och vad kostar det? Vi börjar med det som har med själva bisamhället att göra.

Vad kostar bin?

Det vanligaste är att man köper en så kallad avläggare på 10 ramar. Detta köper man från en biodlare som har valt att dela på ett av sina samhällen för att det inte skall bli för stort och svärma. Det innebär att man får 10 ramar med en del yngel och en del mat på samt bin.

Då behöver du sätta till en drottning själv eller låta bina driva upp en

Ibland ingår en drottning men inte alltid. Då behöver du sätta till en själv eller låta bina driva upp en från de yngel som redan finns på ramarna. Ett bisamhälle på 10 ramar brukar kosta runt 2 000 – 2 500 kr.

Bisamhälle på 10 ramar: ca. 2 000 – 2 500 kr


Köpa en bidrottning

I avsnitt #10 av Biodlartips Podcast kan du höra om att köpa en Bidrottning.

Vill du att samhället skall komma igång med produktion av yngel och i slutändan honung så vinner du mycket tid om du köper en parad drottning. Låter man bisamhället ta fram en drottning själva så tar det minst en månad innan den kan börja lägga ägg.

Då har en ganska stor del av den svenska sommaren passerat man missar då oftast sommarhonungen. Ett vanligt pris för en parad bidrottning är någonstans mellan 350 och 500 kr.

Bidrottning: ca. 350 – 500 kr

I avsnitt #14 så köper jag en drottning av Stefan.


Köpa bikupa

Roliga historier har berättats om när en biodlare skall leverera sin avläggare med tio ramar och mottagaren inte skaffat någon bikupa. Då är det lite svårt att ta emot. Det kan vara bra att skaffa en kupa i god tid. Man vet aldrig när det blir tillfälle att köpa eller ta emot ett samhälle. Och ibland kan det bli lite bråttom.

Behöver någon “bli av med” en svärm så kan det vara ett bra tillfälle få ett samhälle. Då finns det även en färdig drottning med i den. Skaffa därför en kupa i god tid så att allt finns klart för att ta emot ett samhälle när det finns tillgängligt.

En bikupa finns i många olika modeller. Träkupor och frigolit-modeller. Vanligast i dag är att man har stapelkupor utan en ytterkupa som mest tjänar som dekoration. Vackra men inte nödvändiga.

För att starta behövs som ett minimum tre lådor med tio ramar i varje. Även om du får tio ramar när du köper så behövs snart fler. Spärrgaller och lite andra tillbehör finns oftast som ett startpaket hos de flesta handlare. Det brukar landa på drygt två tusen, kanske lite mer beroende på vilken kupmodell du väljer.

Bikupa med ramar och tillbehör: ca. 2 000 – 3 000 kr


Skyddsdräkt /Bidräkt

En bra bidräkt är ett måste. Bin kan ha mycket olika temperament som kan ändras från en säsong till en annan. De finns gånger då man kan göra mycket i kupan utan något som helst skydd. Andra gånger hjälper knappt dräkten om de är riktigt ilskna.

Själv gillar jag den traditionella med ett vitt brätte som håller bina en bit från ansiktet.

Med större erfarenhet så kan man möjligen ha en enkel dräkt som bara täcker överdelen av kroppen men den vanligaste typen är en overall-modell med hatt och brätte. Det finns olika modeller för huvudet som en typ av huva. Själv gillar jag den traditionella med ett vitt brätte som håller bina en bit från ansiktet.

Är man nybörjare och skall starta sin biodlarkarriär så kan det vara bra att kap ett “startpaket” även här. Det är vanligt att butiker erbjuder dräkt, handskar, kupkniv och en rökpust till ett ganska bra pris. Jag har för mig att jag betalade ca 1000 kr för alltihop.

Biodlardräkt, handskar, kupkniv, borste och rökpust: ca 1000 kr


Kupkniv

Alltså, man måste ju inte köpa allt direkt men en bikniv är faktisk väldigt smart och billig. Den ser ut som ett tunt stämjärn utan handtag och som en böjd färgskrapa i den andra änden.

Jag har sett en del som använder en vanlig morakniv. Detta går säkert fint men bikniven har en del speciella finesser när det gäller att få loss ramar från varandra eller skrapa rent kanter från vax och honungsrester.

Det är också lite extra roligt med ett verktyg som bara (vad jag vet) är till för just biodling. Det samma gäller kanske ännu mer nästa rykande sak.

Kupkniv: 75 kr


Rökpust

Det finns flera sätt att få bina att hålla sig lugna. Egentligen spelar det inte så stor roll om de är lite irriterade och flyger runt när du jobbar i kupan så länge man har dräkten på sig. Jag fick tips om att använda en blomspruta för att med en lätt vatten dimma lugna bina. Detta funkar men de landar på stället och sitter “i vägen” när man jobbar.

Det fina med en rökpust är egentligen att bina reagerar på röken och kryper in på ramarna. Detta gör att man inte råkar mosa några bin i hanteringen när man tex lyfter på och av lådor. Vanligt är annars att de “väller” upp så fort man öppnar locket på kupan. Ett par försiktiga puffar gör susen och de kryper snällt ner bland ramarna i säkerhet.

Det finns såklart massor av modeller men en bra rökpust finns under 500 lappen. Ett tips är att inte köpa en för liten De är svåra att få “drag i” och slocknar fort. Har du flera kupor så är det krångligt att behöva tända om pusten hela tiden. Då måste man oftast ta av sig handskarna. Då är det skönt att ha en modell som håller igång ett tag.

Rökpust: 300-500  kr


Honungsslungare – vad kostar en sådan egentligen?

Ok, det här är något som man kanske vill ha en egen. Det finns både handvevade och modeller med motor. Finast är de som är “självvändande” då slipper man ta ut ramarna och vända dem efter halva tiden – detta sköter maskinen själv. Ett nog så kladdigt jobb att slippa.

Honungsslungare finns i väldigt olika prisklasser. Från handvevade för ett par tusenlappar till helautomatiska som kan kosta upp till 30 000 kr (!).

Har du tur så har din biodlarförening en slunga och framför allt ett slungrum. Då kommer du undan enkelt. För när det är dags att slunga honungen så krävs det en del plats. Och för att det skall fungera behöver rummet man står i vara både torrt och varmt.
Honungsslungare: från 2 000 – 30 000 kr

Avsnitt #2 av Biodlartips Podcast handlar om slungning. 

Liknande innehåll