Snickra lågnormal biram själv

Göra biramar själv eller köpa färdiga?

Lite då och då så behöver man nya biramar. Speciellt i början. Frågar du lite äldre biodlare så är biramar något man gör själv. De har oftast hållit på med bin i flera år och därför samlat på sig massor av saker som behövs för detta ändamål. Man hur är det om man skall börja med sin första kupa? Lönar det sig att snickra själv, hur mycket kostar färdiga biramar egentligen?

Hur många ramar behöver man till en bikupa?

De vanligaste bikuporna är kvadratiska och får plats med 10 ramar i varje låda. Som ett minimum så behöver man tre lådor men det kan vara bra att ha fyra totalt för ett samhälle. En eller två i botten som yngelrum och en eller två som skattlådor ovanpå. Detta varierar såklart efter vad bisamhället behöver under en säsong. Skall du börja med din första kupa så är det bra med fyra lådor. Annars kan det bli trångt och bina svärmar. Läs mer om det här.

Det betyder alltså att man behöver 40 ramar bara för att fylla de befintliga lådorna. Men om det blir en fin vår och sommar så kanske du kan skatta honung under sommaren och kanske en gång till i slutet av sommaren. Då kanske du behöver plocka ut 20 ramar som är fyllda med honung och ersätta dem med 20 tomma ramar med vax i. Summa summarum. Du kan alltså behöva 60 ramar till en kupa under en säsong.

Vad behövs för att göra egna biramar?

Trälist – 25×10 mm – Gran, tall eller annat kvistfritt material.Detta kan vara svårt att få tag i som långa lister så du kan behöva hyvla dem själv. Det finns att köpa som färdigkapade bitar.

Småspik (ca. 100kr  för 1000 st) – Kopparbelagd för att sätta ihop delarna

Avtåndsstift (ca. 200kr för 1000 st) – Sätts på sidan av ramen, två per ram.

Avståndshylsa (ca. 150kr för 1000 st) – Hjälper till att hålla rätt avstånd mellan ramarna.

Ståltråd (ca. 60kr) – Spänns genom hål i ramen så wax kakan kan smältas fast

Borrmaskin – (ca. 1500kr) – För att göra hålen som tråden skall dras genom

Hålstans – (ca. 425kr) – Vill man slippa borra så kan man trycka hål med en sån här.

Trådspännare/sträckare – (ca 100kr) – Skall du starta en mindre biramsfabrik så vill du nog ha en trådspännare. Finns massor av modeller av liknande princip.

Bilbatteri-laddare – Oavsett om du köper färdiga ramar eller bygger själv så brukar man värma fast vaxkakorna själv. Genom att koppla laddaren till varsin ända av tråden så värms den och vaxplattan som man lagt ovan på ”sjunker” ner och smälter fast. Detta går normalt mycket fort så var lätt på handen om du har en kraftig apparat. Det kan funka fint med ett eller ett par 9v batterier.

Vad kostar det att köpa färdiga biramar?

Jag använder själv modellen lågnormal men priset är ganska lika för de olika sorterna varesig du har Svea eller Langstroth. Priset för en färdig ram, som är trådad ligger på ca. 15-18kr. Detta om du köper dem styckvis. Jag har sett exempel på 80 färdiga trådade ramar (utan vax) för 1200kr ink frakt (!) Om du kan tänka dig att beställa pallvis så kan du kanske förhandla ner priset ytterligare. Priser och partier kommer och går över tid så klart.

Vad kostar vax till en biramar?

Vax är ganska dyrt och det lönar sig att ta vara på det bina producerar i de egna kuporna. Startar man från noll så behöver man köpa. Ett kilo räcker till ca 14 lågnormal-ramar och kostar i skrivande stund ca. 185kr. (Periodvis är det faktiskt brist på bivax och priset går upp kraftigt.) Skall man fylla 60 ramar med vax som man köper själv så landar det på närmare 800kr.

Liknande innehåll