Om drottningen börjar tappa i äggläggning, samhället visar tecken på svärmning eller om bina blir aggressiva, kan det vara dags att byta ut henne.
När är det dags att byta drottning?
Gammal drottning – Drottningar är som mest produktiva under sina första två år. Därefter kan äggläggningen minska, vilket leder till ett svagare samhälle och mindre honungsskörd. Ett minskat yngelområde kan vara ett tecken på att drottningen börjar bli för gammal. (Se sid. 65. i boken Biodlartips)
Aggressiva bin – Ett hetsigt bisamhälle kan ha en drottning med gener som gör bina mer aggressiva. (Se sid. 191. i boken Biodlartips) Genom att byta drottning till en från en lugnare linje kan du få snällare och mer lättskötta bin. Avsnitt 45 av Biodlartips podcast tar upp detta ämne.
Svärmbenägen drottning – Vissa drottningar är genetiskt mer benägna att svärma. Om ett samhälle upprepade gånger visar svärmlust kan ett drottningbyte minska risken att förlora bin genom svärmning.
Samhället är drottninglöst – Om du märker att samhället saknar ägg och yngel, och bina verkar oroliga, kan drottningen ha försvunnit. Då behöver du tillsätta en ny så snart som möjligt för att rädda samhället.
Var får man tag på en ny drottning?
Det finns flera sätt att skaffa en ny drottning beroende på om du vill köpa en eller odla fram en själv.
Köpa en parad drottning – Ett snabbt och enkelt sätt är att köpa en drottning från en uppfödare. I Sverige finns flera drottningodlare som säljer parad drottning av olika sorter, som ligustica, buckfast, krainer (carnica) eller nordiska bin. Många säljer drottningar under vår och sommar, och vissa erbjuder även frakt.
Köpa en oparad drottning – Oparade drottningar är billigare och kan tillsättas i en avläggare där de får para sig naturligt i bigården. Nackdelen är att du inte har kontroll över vilka drönare de parar sig med, vilket kan påverka temperament och honungsproduktion.
Odla egna drottningar – Om du har ett starkt samhälle med bra egenskaper kan du odla egna drottningar genom att låta bina själva dra upp en ny drottning från spätt yngel. Detta kräver mer planering men ger dig full kontroll över vilka gener du vill föra vidare. (Se sid. 55 i boken Biodlartips)
När är bästa tiden att byta drottning?
Drottningbyte görs oftast på våren eller sommaren, när samhället är starkt och bina har gott om resurser. Vissa biodlare byter även drottning i samband med invintringen, då bina är upptagna med att lagra foder och är mer benägna att acceptera en ny drottning. (Se sid. 49 i boken Biodlartips)
Sammanfattning
- Byt drottning med 2–3 års mellanrum för att hålla samhället produktivt.
- Välj en drottning från en pålitlig uppfödare om du vill ha koll på genetiken eller odla en själv.
- Byt drottning om samhället är aggressivt, svärmningsbenäget eller om äggläggningen avtar.
- Det bästa tillfället att byta drottning är på våren eller försommaren, när bina är aktiva och starka.
- Genom att regelbundet se över drottningens status och byta vid rätt tidpunkt kan du hålla dina bisamhällen friska, produktiva och lätthanterliga.