7. Stödmata eller ej?

Följ Biodlartips: Spotify | iTunes | Acast | Anchor

I detta avsnitt:

Behöver jag stödmata bina?

Våren kryper allt närmare och vi närmar oss april. Vintrarna är verkligen olika i runt om i landet. Allt mellan gröna gräsmatttor till två meter snö. Det kan vara svårt att veta hur bina klarat vintern. Man vill nu inte gärna öppna upp kupan för tidigt för att kika. Hur vet man att de har mat kvar. Räcker den sockerlösning de fick i höstas vid invintringen, eller behöver jag stödmata? I detta avsnitt berättar Stefan Hellström hur han resonerar kring hur mycket mat som bör finns kvar i slutet av mars.

När vågar man öppna kupan på våren?

Även en bit in på våren kan det vara rejält kallt och blåsigt. Samtidigt kan det finnas anledning att ta en titt på samhället. Men kan det bli för kallt när man öppnar upp kupan för en kontroll? Tål bina kylan eller finns det någon annan metod för att kontrollera hur mycket mat som finns kvar?

En bikupa blåser omkull!

Stefan berättar om ett par dramatiska episoder om vad som kan hända när vinden tar över och bina förlorar sin kupa. Är samhället förlorat? Klarar de kylan? Detta och mycket mer i avsnitt #7 av Biodlartips Podcast.

Du kan också lyssna på detta avsnitt via Spotify nedan.

Liknande innehåll