4. Bisjukdom konstaterad

Följ Biodlartips: Spotify | iTunes | Acast | Anchor

I detta avsnitt:

Amerikansk yngelröta – vad är det?

I nyheterna berättar man om en allvarlig bisjukdom som drabbat bisamhällen på olika platser i landet. Så även vår grannkommun. Det visar sig vara Amerikanska yngelröta. Vad är detta för något och vad kan man göra för att inte drabbas? Jag frågar Stefan vad han vet. En hel del visar det sig.

Flera utbrott av Amerikansk yngelröta under sommaren.

Det är inte bara odlar i vår grannkommun som drabbats. Flera utbrott har under sommaren rapporterats på Jordbruksverket hemsida. Detta har tyvärr blivit normalt. Men vad är det för något, var kommer den ifrån och vad kan man göra för att inte drabbas själv?

Skydds och övervakningsområden

Vad gäller för flytt av utrusning och bin i närheten och genom smittade områden? Är det ens tillåtet? Med de nya reglerna från årskiftet 2018/19 så ligger ett mycket större ansvar på biodlaren själv för att kontrollera hur det står till i sina bisamhällen.

Bisjukdomslagen

Det finns lagar som omfattar hanteringen av bin som är sjuka. Amerikansk yngelröta är en av dem men det finns även fler sjukdomar som bina kan drabbas av. Stefan berättar i programmet om de som lagen omfattar.

Vad händer när en bigård drabbats?

Vad måste man göra om man skulle drabbas? Och inte minst vad händer med bina. Går de att rädda? Det tråkiga svaret är – nej. I programmet berättar Stefan ett tillfälle han som bitillsyningsman fick ta hand om drabbade samhällen i en bigård.

Detta och mycket mer i detta avsnitt av Biodlartips – podcast. ”4. Bisjukdom konstaterad.” Trevlig lyssning.

Liknande innehåll