3. Invintring och regn

Följ Biodlartips: Spotify | iTunes | Acast | Anchor

I detta avsnitt:

Regnet öser ner och jag skall egentligen skatta och börja invintra. Men är det för blött? Jag funderar på att ta in ramarna för att hålla dem torra och på det sättet undvika att honungen drar till sig fukt. Men vad är bäst att göra? Jag frågar Stefan och hör om han har några tips. Det har han.

Hur många ramar skall man invintra på?

Bisamhället minskar under vintern i storlek. Då behöver de inte så mycket plats. Men hur mycket plats skall de ha för att hålla värmen i klotet de sättet sig i? Räcker en låda eller skall de ha två?

Hur mycket sockerlösning skall bina ha när man invintrar?

Blanda själv eller köpa färdig Bifor. Hur mycket skall de ha om man ser till ren sockermängd. Här råder delade meningar men i avsnittet berättar Stefan hur mycket han ger bina.

Placera ramar i kupan vid invintring

Det finns pollen i land yngel och mat i form av honung kvar i yngelrummet när det är dags att mata samhället vid invintringen. Men hur skall man placera ramarna bäst? Spelar det någon roll? Stefan berättar något som han råkat utför. Hur kan bina svälta under vinter trots att de har mat?

Varmbygge eller kallbygge?

Vad är detta och vad skall man välja vid invintring av bisamhället . I avsnittet får du även reda på vilken variant bina själva väljer i naturen. Svaret kanske inte är vad man tror.

Detta och mycket mer i del tre av Biodlartips podcast. Trevlig lyssning.

Liknande innehåll