Följ och lyssna på Biodlartips: Spotify | iTunes | Acast | Anchor

23. Rensningsflykt

I detta avsnitt:

Vad är rensningsflygning?

Den första varma dagen efter vintern så passar bina på att ta en kort flygtur för att tömma tarmen. Det har faktiskt hållit sig under ibland flera månader i sträck utan att få gå på toa. Ser man att det är dags så kan det vara bra att hålla sig undan. Det finns riska att bli bombarderad med gula prickar i tusental.

Roliga historier om grannar till biodlare som fått sin nytvättade bil nersmutsad finns det gott om. Det verkar som bilar och tvätt är extra populärt för bina att sätta sig på när de är på så kallad rensningsflykt.

När sätter äggläggningen igång i bikupan?

Det har precis blivit mars och man kan kanske inte kalla det vår. Men när börjar bidrottningen lägga ägg? Tidigare än man kan tro faktiskt. Stefan räknar på när man kommer att få se årsbin som är ute och flyger.

Har bisamhället klarat vintern?

Hur vet man att bisamhället klarat sig över vintern. Ser man att de lever i februari eller mars så känns det ju som att faran är över. Men det är för tidigt att avgöra menar Stefan i podden. Bina ”dör” inte förrän i april maj. Hur kan detta hänga ihop undrar jag.

Göra rent botten i bikupan

När är det dags och hur tidigt på våren vågar man lyfta av lådorna och göra rent botten på kupan? 

Många döda bin på flusterbrädan till bikupan

Det är vanligt och helt normalt att det ligger bin i högar utanför flusteröppningen på bikupan i slutet av vintern. När det plötsligt blir en varm dag så gör bina en insats och försöker få ut alla döda bin som fallit ner på botten av bikupan under vintern. Ibland blir det så mycket att de inte hinner eller orkar ta hand om alla. Då kan man behöver hjälpa till och skrapa bort dem så de kan passera genom flustret.

Kan bina bli insnöade?

Har man en bikupemodell som har så kallade flusterbrädor så samlas lätt snö där. Efter en snörik period så kan det vara en flera decimeter hög stapel med snö som helt täcker fluster öppningen. Det kan vara bra att hålla koll som biodlare och skrapa bort den värsta snön från öppningen. Vid nysnö så kan man se hur det varma luftdraget skapar en varmlufts-tunnel ut från flustret genom snön på brädan. Man snöar  det ihärdigt under en längre period så räcker inte ens den värmen.

I vilken temperatur kan bin flyga?

Olika utomhustemperaturer påverkar hela tiden hur bin kan flyga och när de behöver ta paus. I detta avsnitt berättar vi om hur det hänger ihop.

Binas övervintring unik bland insekter

Det finns många sätt som insekter övervintrar. Vi jämför bisamhället med ett antal olika insekter. Hur gör myror, humlor eller getingar. Samlar de också mat över vintern? Hur klarar de kylan. Klumpar de ihop sig precis som bin?

Detta och mycket mer i avsnitt #23 av Biodlartips.

Mycket nöje!

23. Rensningsflykt

Produktionsuppgifter

Längd: 24 min

Medverkande: Joakim Jalin, Stefan Hellström

Produktion och inspelning: Jalin Film AB.

Musik: Artlist

Prenumerera gärna på Biodlartips podcast på Spotify eller iTunes Podcaster.

Tycker du om podden får du gärna lämna en kommentar på Instagram eller Facebook. Det går också fint att lämna en recension i Podcaster appen.

Liknande innehåll