16. Sockerballong

Följ och lyssna på Biodlartips: Spotify | iTunes | Acast | Anchor

I detta avsnitt:

Invintra bin

Hur skall man invintra egentligen? Skall jag slänga ut allt i yngelrummet och sätta in nya mellanväggar, eller behålla det mesta men byta ut ramar med ljung till slungade utbyggda ramar? Frågar man flera biodlare om detta så får man många olika svar.  Jag frågar Stefan.

Vad tar man bort eller behåller i yngelrummet?

Här kommer några för och nackdelar med de olika metoderna.

Byta till nytt vax eller behålla det gamla?

En fördel med att ta bort alla ramar i yngelrummet och byta ut dem mot ramar med mellanväggar av nytt vax är att det blir ett tillfälle att byta ut allt vax i kupan. Gammalt mörkt vax försöker man normalt fasa ut men kan ibland vara svårt att bli av med då det finns yngel i det i samband med invintringen.

En nackdel med att byta ut allt vax är att även allt pollen försvinner som kan komma till användning under våren då det kan vara brist i naturen.

Väljer man dessutom att byta till mellanväggar så kommer en del av vinterfodret att få åt till att producera vax. Enligt uppgift så går det åt 8-12 kg socker för att producera ett kg vax.

Behålla eller ta bort kvarvarande yngel?

Beroende på när man väljer att invintra så finns det olika mycket yngel kvar i en del av ramarna i yngelrummet. Bina som föds inför vintern kommer att bygga på sin fettkropp och leva över hela vintern och under en del av våren.

Vissa slänger det yngel som finns kvar innan invintringen. Fördelen är väl att man kan byta allt i yngelrummet samtidigt.

En nackdel är såklart att man får ett mindre samhälle att invintra. De bin som föds under sensommaren och hösten bygger på sin fettkropp som gör att de klarar sig under vintern. Arbetsbin lever runt 6-8 veckor under sommaren men ett vinterbi lever ända upp till åtta månader i vissa fall.

När är det bäst att mata bina?

Är det någon skillnad på att börja matningen i fint väder jämfört med när det regnar? Jodå…

Att hantera stora mängder socker ute i det fria lockar snart till sig massor av bin. Då gäller det att vara ganska snabb eller välja en tidpunkt då det inte är så mycket bin ute.

Det kan vara bra att börja matningen på kvällen. Då är bina inne i kupan och man kan arbeta i fred. Då minskar också risken för tjuveri. Det är bra att mata alla samhällen på samma plats, samtidigt. Regn underlättar hanteringen med sockerlösning då bina inte är ute och flyger.

Mer om detta och annat i avsnitt 16 av Biodlartips Podcast.

Mycket nöje!

Musik:  ”Bee Walk” – J. Jalin – Playblasting music

Produktion och inspelning: Jalin Film AB

Liknande innehåll