Rabarber mot Varroa-kvalster.

Rabarber som behandling mot Varroa?

Alternativ till oxalsyrabehandling

En av de större och vanligare behandlingarna mor varroa kvalster är den med oxalsyra på hösten. Antingen som vätska som man droppar direkt på bina mellan ramarna eller med hjälp av en oxalsyraförångare. Detta köper man oftast i pulverform som man sedan blandar ut själv. Men det finns ju en del annat som också innehåller oxalsyra naturligt. Skulle det kunna fungera som ett alternativ eller ett komplement? Kanske, kanske inte.

I avsnitt #5 av Biodlartips Podcast berättar Stefan vad han tycker om rabarber mot Varroa.

Detta är ingen metod jag varken provat själv eller kan rekommendera (i brist på egna vetenskapliga studier). Men nedan följer en kort beskrivning hur de som provat brukar gå till väga.

Gör så här

Rabarber innehåller en hel del oxalsyra. Speciellt om man har en gammal sort. Nyare sorter som säljs för hemmaodling idag har låg till medelhög halt. Bladen innehåller faktiskt mer än själva stjälken.

Metoden går ut på att man med en osthyvel skär långa remsor längs med rabarberns stjälk. Dessa lägger man på spärrgallret och hoppas på så sätt att oxalsyran skall påverka de varroakvalster som befinner sig i yngelrummet. Efter några dagar så har bina ”städat bort” det mesta av rabarbern och man kan då upprepa metoden.

Remsor av hyvlad rabarber stjälk ligger på spärrgallret över yngelrummet på kupan som en behandling mot varroa.

Fler växter med oxalsyra

Flera livsmedelsväxter innehåller oxalsyra i olika grad. Spenat och rödbetsblad innehåller också höga halter av oxalsyra och skulle därför möjligen kunna fungera på samma sätt om man tycker sig få bra resultat. Frågan är väl hur oxalsyran i rabarbern kommer i direkt kontakt med varroa som oftast sitter någonstans på biets kropp.

Effekten av hyvlad rabarber är nog inte vetenskapligt bevisad men metoden har på sina håll blivit populär och en del biodlare berättar att de fått bra resultat.

Liknande innehåll