Hantera svärmar – regler och praktiska råd

Svärmning är ett naturligt fenomen i bisamhällets livscykel, och som biodlare är det viktigt att förstå hur du både kan förebygga och hantera svärmar samt följa de svenska reglerna. Här får du en guide till bästa hanteringen.

1. Varför svärmar bisamhällen?

Svärmning sker oftast när bisamhället blir för trångt eller när drottningen inte längre kan lägga tillräckligt med ägg. Det är vanligast under våren och försommaren, när bina har byggt upp ett stort samhälle och förbereder sig för expansion​.

2. Förebygg svärmning

För att minska risken för svärmning bör du ge bina tillräckligt med utrymme genom att lägga till extra ramar tidigt på säsongen eller göra en avläggare. Regelbundna inspektioner av kupan för att hitta svärmceller kan hjälpa dig att agera i tid och minska svärmlusten​.

3. Vad gör du om en svärm inträffar?

Om svärmning sker bör du försöka fånga svärmen så snart som möjligt. Svärmen sätter sig oftast nära kupan, exempelvis i ett träd. Försiktigt skaka ner den i en burk eller ny kupa. Flera biodlarnätverk, som ”Svärmtelefonen”, kan hjälpa dig med detta.

4. Vem äger svärmen?

Enligt svensk lag från 1736 tillhör svärmen den biodlare som kan följa efter den från kupan till platsen där den slår sig ner. Dock är det i praktiken ofta så att den person som tar hand om svärmen anses vara ägaren. Ha en god dialog med markägare om svärmen slår sig ner på deras mark.

Sammanfattning:

  • Ge bina utrymme tidigt för att minska risken för svärmning.
  • Inspektera regelbundet för att upptäcka svärmceller.
  • Fånga svärmen snabbt innan den etablerar sig permanent.
  • Följ reglerna om ägande, enligt lag från 1736 eller dagens praxis.